Ingen Magi Bara Kemi
Detta är den allra första artikel i “Davids Kemihörna”, där jag fått förtroendet att återkommande fördjupa mig i vetenskap, teknik och… givetvis kemi.
Det kommer att handla om allt från övergripande teorier, som exempelvis hur ytaktiva ämnen fungerar, till detaljerade tekniska problem och finurligheter, som exempelvis hur man kan, eller åtminstone skulle kunna, 3D-printa vattentäta maskindelar. Tanken är helt enkelt att ge en inblick i den naturvetenskap och teknik som ligger bakom utveckling av nya tekniska produkter och, inte minst, vad det är som får dessa att fungera (och ibland inte fungera). I många fall behöver man titta med väldigt skarpa glasögon, så skarpa att man kan se hur atomer och molekyler beter sig, för att ta ner vad som kan verka vara magi på jorden igen. Det är ju helt enkelt bara vanlig kemi.
Motivation och Verktyg
Innan vi kastar oss in i något detaljerat, kan det vara bra att fråga sig vad det kan finnas för motiv att ge sig in i utvecklingsarbete av nya produkter – ett tungt, riskabelt och ofta otacksamt arbete. Ett bra svar på denna fråga, åtminstone utifrån vad vi på Ockham Technologies tycker och som varit fundamentalt för företagets grundande, är långsiktigt och hållbart allmänt nyttogörande.
Oberoende av vad man svarar på denna fråga, vilken även kan ha andra svar, är det givetvis av intresse att förstå hur man på bästa och snabbaste vis tar sig från idé och tanke till färdig nyttogörande produkt. En åtminstone grundläggande förståelse för naturvetenskapliga principer är naturligtvis en rimlig förutsättning för att inte gå fel redan i början, men vilka konkreta och praktiska verktyg finns det egentligen att tillgå i utvecklarens verktygslåda?
I följande artiklar kommer jag att ta upp en rad andra värdefulla verktyg, men här kommer jag att hålla mig till det kanske mest basala – retrospektoskopet
Retrospektoskopets Användbarhet
Ett retrospektoskop är ett fiktivt instrument som kan användas för att, i efterhand, se tillbaka på vilka medicinska ingrepp doktorn borde ha gjort, när det nu står klart vad som gjorde patienten sjuk. Till vardags tar vi alla en titt i det personliga retrospektoskopet just innan vi, ofta med sammanbitna tänder, vidöppna ögon och uppåtvända handflator, gör uttalanden av typ ”Jag skulle aldrig köpt de här skorna om jag visste att sulan skulle ramla av redan efter en vecka!”. På det kommunala och regionala retrospektoskopets klara display har man kunnat läsa ”Det virvlade vattnet har tydligen inte haft någon positiv inverkan på hjärnans och kroppens energibalans hos våra riksdagsmän”. Det globala retrospektoskopets output ger vid hand saker som att ”Engångsflaskor av plast var nog inte det bästa valet för distribution av vätskor utifrån ett hållbarhetsperspektiv”.
Våra befintliga retrospektoskop skall vi naturligtvis vara väldigt rädda om och kontinuerligt hålla välkalibrerade, åtminstone om vi vill kunna bli kallade ansvarsfulla. Det är nämligen endast genom dessa som vi kan lära oss vilken väg och vilka beslut vi bör undvika om vi sätts i en ny situation, men där liknande förutsättningar råder som i en historisk tidigare situation. För att knyta an till tidigare exempel, bör vi således ha dragit lärdom att inte förvänta oss lång hållbarhet hos ett par skor från Temu som kostar en tjuga, att det nog inte räcker att balansera vatten mellan positiva och negativa poler för att det skall få egenskaper som ger det en undergörande verkan, samt att vi bäst möjligt bör söka nya praktiska vägar att återfylla de flaskor vi redan har.
Retrospektoskopets begränsningar
När vi befinner oss på ny mark och behöver ta oss fram genom ett landskap som det inte finns någon karta till, har vi dock begränsad nytta av vårt retrospektoskop, vars funktion ju bygger på att vi stått på liknande mark tidigare. Kanske är du partikelfysiker och försöker lägga den karta som visar var den elektromagnetiska kraften ligger i förhållande till den starka och den svaga kärnkraften. Måhända är du forskare på ett läkemedelsföretag, med uppdrag att ta fram en ny revolutionerande medicin som bromsar Alzheimers sjukdom. Eller är du möjligen rent av entreprenör, i färd med att sätta en ny innovativ produkt på den öppna marknaden. I alla av dessa fall uppstår en ny fråga – Hur hushåller jag bäst med mina befintliga, men begränsade, resurser för att maximera chansen att vara framgångsrik?
Kommande artikel kommer att handla om nästa verktyg som är bra att ha i verktygslådan och som väl kompletterar retrospektoskopet – vetenskaplig metod…